Skontaktuj się z nami : 509-876-258
Do góry

Architekci z Warszawy zrewitalizują centrum Myszkowa

PRZESTRZEŃ MIEJSKA. Gmina Myszków we współpracy z częstochowskim oddziałem SARP rozstrzygnęła konkurs na koncepcję rewitalizacji centrum Myszkowa. Zwyciężyła pracownia 4am Architekci z Warszawy. Na podium także Bartosz Kowal i Bartłomiej Poteralski oraz JAZ+Architekci

Zgodnie z życzeniem mieszkańców uczestnicy konkursu mieli między innymi zaproponować nowe zagospodarowanie terenu w okolicach placu Dworcowego, zaprojektować przebudowę dawnego dworca autobusowego na bibliotekę publiczną oraz zupełnie nowy obiekt usługowy przeznaczony na wynajem. W jury pod przewodnictwem Jerzego Grochulskiego zasiedli architekci Mariusz Błażewicz, Tomasz Pęczek, Magdalena Pilch i Maciej Piwowarczyk, a także Iwona Franelak, zastępca burmistrza Myszkowa.
Na konkurs nadesłano 23 prace. Ostatecznie pierwsze miejsce zdobyło biuro 4am Architekci z Warszawy. Jury podkreśliło, że projekt ten cechuje najlepsza identyfikacja problemów przestrzennych, proponując zarazem rozwiązania realne i podnoszące jakość terenu będącego przedmiotem opracowania. Autorzy podzielili cały obszar na trzy podstawowe strefy: wielofunkcyjną przestrzeń centrum miasta (salon miejski, biblioteka z ogrodem, lokalny ośrodek przedsiębiorczości, centrum przesiadkowe), wielofunkcyjną przestrzeń rekreacyjną (skwer miejski, pas drogi wojewódzkiej, tereny zielone przed urzędem miasta) oraz łączący je deptak (ulica Kościuszki).
Według koncepcji salon miejski, rozciągający się od placu Dworcowego aż do ulicy Tadeusza Kościuszki, to główna strefa aktywności i integracji mieszkańców. Składa się z 10 modułów urbanistycznych, których szerokość znajduje odbicie w proporcjach elewacji budynku dworca – najcenniejszego architektonicznie budynku w mieście.

Jak zostanie zmienione centrum
Sercem salonu jest wspomniany plac Dworcowy. Osiowa kompozycja, nakierowana na główne wejście do obiektu, podkreślona została dwoma zespołami fontann posadzkowych oraz strefami zieleni po bokach. Od wschodu przestrzeń zamyka nowo projektowany budynek kawiarni o ceglanych elewacjach. W obrębie usytuowanego po przeciwnej stronie skweru Kościuszki architekci zaplanowali stworzenie zagłębionego placu, połączonego z przejściem pod torami. Zagłębieniu towarzyszy kaskada schodów i podestów po stronie ulicy Kościuszki, a po stronie przeciwnej – skarpa porośnięta zielenią. Reorganizacja polegająca na likwidacji dotychczasowych dwóch przejść podziemnych i przebiciu na wprost do placu mogłaby stanowić oddzielne zadanie inwestycyjne – wyjaśniają projektanci.
Przewidziana w warunkach konkursu adaptacja dawnego dworca PKS na bibliotekę wymaga zdaniem autorów rozbudowy obiektu w kierunku zachodnim. Nowe skrzydło, o podobnych proporcjach, rytmie okien i geometrii dachu, proponują wznieść z czerwonej cegły i połączyć z istniejącą częścią przeszklonym łącznikiem. W opracowaniu znalazło się także nowe centrum przesiadkowe z parkingiem na 40 miejsc i dworcem autobusowym oraz budynek Lokalnego Centrum Przedsiębiorczości. Wszystkie nawierzchnie parkowe architekci przewidzieli z przepuszczalnych kruszyw, a pod powierzchniami utwardzonymi zastosowanie modułowego systemu retencji i zarządzania wodą opadową, umożliwiającego sadzenie wysokich drzew, jak również prowadzenie infrastruktury technicznej. (oprac. red.)

Dodaj komentarz

*

code